"Acolo unde canta racii"- Delia Owens
- Literature Geek
- Apr 30, 2020
- 3 min read
Asa cum ne-a obinuit, colectie Pandora M a Editurii Trei are unele dintre cele mai frumoase carti pe care orice pasionat de lectura ar trebui sa puna mana.

Dat fiind faptul ca persoanele din jurul meu spuneau in continu " Citeste-o! E foarte faina, trebuie neaparat sa o citesti!" am decis sa ii dau o sansa daca tot suntem in pandemie. Coperta in sine are o culoare frumoasa iar peisajul este intr-adevar imbietor, asa ca de ce nu?
"Acolo unde canta racii" este un roman pe care l-am citit fara suflare intr-o singura zi. Are putin din toate. Fictiune istorica, thirller, diferente culturale, si de asemenea atinge niste concepte foarte importante.
Kya, ultimul dintre copii familiei Clark in varsta de doar 7 ani este abandonata pe rand de cate un membru al familiei. Romanul se deschide cu plecarea misterioasa a mamei urmata de plecarea celorlalti frati. Kya va ramane pentru o scurta perioada cu tatal ei care isi va gasi si el un alt drum pe care sa o apuce. Kya nu stie sa numere, nu stie sa socoteasca si incearca sa se descurce cu doar cativa banuti din care va cumpara mancare. Casa ei se afla in mijlocul mlastinii, aproape de mare, iar singurii prieteni pe care ii are sunt pescarusii carora le da de mancare zilnic.
Singurul care pare sa ramana langa ea este Tate, baiatul unui pescar ce locuieste aproape de baraca ei. Tate o invata sa citeasca iar intre cei doi se infiripa o dragoste ce nu va dura. Kya pare a fi blestemata ca fiecare persoana de langa ea sa o paraseasca.

Romanul urmareste doua fire narative care se vor intalni. Chase Andrews, vedeta orasului este gasit mort fara vreo urma de criminal. O ancheta amanuntita se deschide iar Kya, cunoscuta acum drept Fata Mlastinii, devine pricipalul suspect. Cetatenii orasului afirma ca Chase si Kya au avut o relatie care s-ar fi terminat in termeni nu foarte favorabili si ar fi determinat-o pe Kya sa il ucida.
Intre timp, pasiunea Kyei pentru fauna si flora mlastinii devine un pas important in viata ei. La sugestia lui Tate, Kya va scrie cateva carti legate de specimenele florei si faunei din mlastina si ii va aduce o cariera infloritoare.
Ajunsa in fata tribunalului si acuzata de crima, va fi Kya gasita vinovata sau totul este doar o inscenare? Mai mult nu voi spune, va las pe voi sa descoperiti sfarsitul.
Cartea Deliei Owens atinge cateva subiecte sensibile. In primul rand este vorba de acceptarea oamenilor de culoare in societate. Saltaretul, unul dintre cetatenii orasului reprezinta un stalp important in viata Kyei. Acesta o va ajuta si ii va oferi sprijin in primii ani ori de cate ori va avea nevoie. Dar Saltaretul este un barbat de culoare care intr-unul dintre capitole va fi scuipat si i se vor arunca pietre in spate doar pentru ca este diferit. De asemenea violenta domestica reprezinta un alt subiect sensibil pe care autoarea il ilustreaza. Oare mama si restul fratilo Kyei au plecat benevol de acasa? Sau violenta tatalui a reprezentat unul dintre factori.

Recomand din tot sufletul acest roman. Este o lectura usoara care va va surpinde si care reprezinta ceva nou si diferit fata de alte romane. Sper ca si voua va va placea la fel de mult cum mi-a placut si mie. Va las mai jos cateva citate care mie mi-au placut.
"Branciul crud al mortii, ca intotdeauna punand capat spectacolului."
" Viata se faramiteaza, incepe sa duhneasca si redevine materie organica, putreda, informa; o baltoaca moarta cu iz intepator, sta la originea vietii."
"Laguna mirosea a moarte si-a viata deodata, un terci organic de promisiune si descompunere."
"Timpul are grija ca tineretea parintilor sa nu fie stiuta de copii."
Comments