5 Carți pe care le-am subestimat
- Literature Geek
- Apr 13, 2020
- 4 min read

Cu totii am subestimat cel putin o carte in viata. Poate din cauza copertei, poate din cauza rezumatului de pe spatele acesteia, motivele sunt diferite. Cert este ca regula " Nu judeca o carte dupa coperta" se aplica de cele mai multe ori in viata fiecarui cititor. De cativa ani am invatat sa dau o sansa fiecarei carti care imi cade in mana iar de multe ori imi aleg urmatoarea lectura fara sa citesc despre aceasta. Iata mai jos, cinci carti pe care le-am subestimat dar care mi-au deschis noi orizonturi, mi-au formulat noi concepte si m-au facut sa nu regret timpul petrecut cu ele:

1. "Zgomotul si Furia" de William Faulkner
"Pentru ca tata spunea ca ceasurile omoara timpul. Spunea ca timpul e mort atata vreme cat este faramitat de rotitele acestea, numai cand se opreste ceasul, revine timpul la viata"
"Zgomotul si Furia" nu era una dintre cartile pe care mi le-am propus sa le citesc anul acesta. Dar in cadrul cursului de literatura engleza de la facultate, am facut cunostinta cu aceasta carte care da glas unor personaje deosebite. Actiunea este destul de complicata intrucat urmareste aceelasi fir narativ dar spus din mai multe perspective narative unde doar cateva detalii destul de subtile te vor ajuta sa intelegi ca vezi aceeiasi actiune dar prin ochii altui narator.
Cartea urmareste destinul tragic al familiei Compson, o familie din America de Sud formata dintr-un tata alcoolic, o mama ipohondra si 4 copii absolut diferiti. Quentin, cel mai mare dintre frati, este singurul care va merge la facultate. Caddy, singura fata intre cei 3 baieti reprezinta centrul universului acestora. Jason, cel de-al treilea copil este incapabil sa aiba sentimente in vreme ce Benjy, mezinul, sufera de probleme mintale. Dintre toate perspectivele narative singura voce careia Faulkner nu ii da glas este cea a lui Caddy.
Nu voi spune mai multe, va las pe voi sa descoperiti si sa imi spuneti parerea despre opera lui Faulkner.
Cartea o gasiti in librarii sau pe siteul editurii Art.
2. "Inima Intunericului" de Joseph Conrad
Din nou o carte citita pentru cursul de literatura care sa spun drept nu ma atragea deloc. A fost o carte greu de urmarit intr-adevar, caci de, asa se caracterizeaza modernismul in literatura, dar la finalul ei nu am regretat ca am citit-o. Povestea reprezinta procesul de colonizare al bastinasilor si schiteaza realitatea cruda si ascunzisurile acestuia.
O povestire in rama care incepe cu Charles Marlow, un colonizator englez ce isi relateaza expeditia sa in Africa, mai exact in "Inima intunericului". Firul narativ in sine este destul de simplu, calatoria se desfasoara pe raul Congo in cautarea unui negustor de fildes, deoarece in acea perioada, fildesul era una dintre cele mai de pret resurse. Dar personajul principal se schimba, iar Kurtz unul dintre agentii aceleiasi firme ca si Marlow devinte principalul protagonist. Insa cand Marlow il gaseste pe Kurtz printre bastinasi, acesta nu pare sa mai fie la fel. Este venerat ca un zeu de catre acestia iar decaderea sa se realizeaza cu rapiditate.
Va invit cu drag sa aflati ce se va intampla cu Charles Marlow si cu Kurtz, promit ca nu veti regreta.
Cartea o gasiti tradusa in limba romana la editura Polirom.
3. "Lupul de stepa" de Hermann Hesse
Am rasfoit "Lupul de Stepa" de cateva ori inainte sa ma incumet sa citesc. Mi-a fost recomandata de atatea ori si nu intelegeam de ce. Intr-un final mi-am zis sa incerc. Nu regret nimic.
Romanul scurt insumeaza cateva episoade din viata protagonistului Harry Haller ajuns in pragul varstei de 50 ani. El este intruchiparea singuratatii si a dezamagirii, se considera un lup de stepa, o fiinta sihastra prinsa in peisajul anilor de dupa razboi. Face parte din categoria realism magic si relateaza transformarea si regasirea pe care Harry Haller o descopera in propria persoana . Romanul este o reflectie puternica a autorului nu doar din cauza initialelor numelui protagonistului si autorului dar si prezenta catorva aspecte biografice inserate misterios printre cuvinte. Este o lectura usoara si fascinanta ce reprezinta un punct important pe lista fiecarui cititor.
"Eternitatea nu este decat o clipa, abia ajunge ca sa faci o gluma"
Cartea se gaseste la editura Rao in colectia Rao Clasic.
4. "Abatorul Cinci" de Kurt Vonnegut
Am cumparat aceasta carte, trebuie sa recunosc, pentru coperta. M-a atras foarte mult aceasta editie de la editura ART desi astazi cartea se mai gaseste doar intr-o editie mai mica.
"Abatorul Cinci" sau "Cruciada Copiilor" de Kurt Vonnegut este un roman stintifico-fantastic ce schiteaza peisaje din cel de-al Doilea Razboi Mondial si aventurile soldatului Billy Pilgrim.

Este o carte plina de umor cu puternice elemente autobiografice si care se citeste foarte repede. De la bombardarea orasului Dresda, Billy este capturat si dus intr-un vechi abator. O imagine groteasca domina abatorul care desi abandonat inca mai adaposteste carcase vechi de animale. Ceea ce duce spre partea umoristica nu este insa schita acestui peisaj de razboi ci evenimentele urmatoare: capturarea lui Billy de catre extraterestri, expunerea acestuia in gradina zoologica a extraterestrilor s.a.m.d. Mi-a amintit cu placere de "Baronul Munchausen" si aventurile sale.
Sper ca si voi o veti savura la fel ca mine.
5. "Fata pe care el o stia"- Tracy Graves

Nu prea obisnuiesc sa citesc romane de dragoste dar aceasta carte mi-a atras atentia pentru rezumatul de pe spatele copertei.
Protagonista, Anika este bibliotecara si isi gaseste linistea printre cartile care par singurele in stare sa o asculte si sa o inteleaga. Povestea se desfasoara pe parcursul catorva ani cu multe capitole scrise sub forma de flash back intercalate cu cele ce descriu momentul prezent. Actiunea pare simpla, Anika face cunostinta cu un baiat in timpul facultatii, relatia merge bine dar ceva se intampla iar cei doi se despart. Sincer, are un punct culminant destul de neasteptat iar motivul despartirii celor doi nu este cel pe care vi-l imaginati.
Va invit cu drag sa aflati povestea Anikai si sa va cufundati in lectura.
"Cititul ma transporta in locuri exotice, in perioade istorice fascinante si in lumi profund diferite de a mea."
Cartea o gasiti la editura Epica, in colectia EPICLOVE.
Commentaires